نام کتاب: کمونیسم رفت، ما ماندیم و حتی خندیدیم
موضوع: سرگذشتنامه
نویسنده: اسلاونکا دراکولیچ
مترجم: رویا رضوانی
ناشر: انتشارات: گمان
تعداد صفحات: ۲۵۱
قیمت: ۴۵۰۰۰ تومان
کتابها و فیلمیهای اروپای شرقی همیشه برای من جذاب بوده است. کشورهایی که تا قبل از سال ۱۹۹۰ عضو پیمانهای مربوط به بلوک شرق بودهاند. کشورهایی که دیوار برلین آنها را از اروپای غربی جدا کرده است. در این جدا سازی شهر برلین به دو نیمه شرقی و غربی تقسیم میشود. مردمانی که تا قبل از جنگ جهانی دوم شرایط یکسانی داشتهاند، ولی به ناگاه به دو نیم و با دو حکومت متفاوت تقسیم میشوند. حکومتهایی که برخلاف شرایط جغرافیای نزدیک، اختلاف بسیار زیادی با هم دارند. این کشورها تحت سلطه کمونیست قرار میگیرند. کمونیستی که شرایط زندگی را هر روز برای آنها بدتر میکند. ما خیلی وقتها مردم را عامل مشکلات جامعه معرفی میکنیم و مردم را مانع اصلاح وضع میدانیم. درصورتی که در این تقسیم بندی به وضوح تاثیر حکومت را مشاهده میکنیم. حکومتی که شرایط زندگی مردم را هر روز نسبت به مردمان آن طرف دیوار بدتر میکند.
کمونیستی که با وعده آینده بهتر، شرایط زندگی حال را نابود میکند. در این سبک از حکومت قرار است همه چیز به طور مساوی بین مردم تقسیم شود، ولی تنها چیزی که عدالت در آن رعایت میشود، فقر است. فقری که همه به یک اندازه طعم آن را میچشند. زیرا حکومت رنگی بالاتر از سیاهی ندارد، که با آن تبعیض ایجاد کند. وضع زنان در این شرایط بسیار بدتر از مردان است. خواندن این کتاب تصورات ما را از دوران کمونیستی اروپای شرقی کاملا تغییر میدهد.
این کتاب بسیار جذاب است و دنیایی را به ما نشان میدهد، که بعضی از شرایط آن برای ما آشنا است. اسلاونکا دراکولیچ در این کتاب خاطرات و تجربیات شخصی خود در آن دوران را توصیف میکند. توصیفاتی که بسیار دردناک و حتی غیرقابل تصور هستند. کمونیستی که سبک زندگی آنها را تغییر میدهد و حتی وارد کوچکترین جزئیات زندگی آنها میشود. این نفوذ کمونیست علاوه بر ایجاد شرایط زندگی نامناسب، فرهنگ آنها را هم تحت تاثیر قرار میدهد. فرهنگی که بعد از رفتن کمونیست همچنان به زمان زیادی برای تغییر و اصلاح نیاز دارد